Sjukdomar

Allergi

En av våra vanligaste folksjukdomar, omkring 15-20% av Sveriges befolkning har allergi. Vanligt förekommande allergier är pollenallergipälsdjursallergi samt kvalsterallergi.

Antibiotikaresistens

På grund av excessiv antibiotikaanvändning har många bakteriestammar utvecklat resistens mot antibiotika. Läs mer om vad man kan göra för att motverka antibiotikaresistens, och om varför det är viktigt. 

Bältros

Bältros är en smärtsam virusinfektion. Läs mer om sjukdomen och hur man lindrar smärtan. 

Eksem 

Eksem är en hudsjukdom som orsakar inflammation i hudens yttre barriär. Det är en åkomma som inte smittar. Lär dig mer om denna vanliga åkomma. 

Flatlöss

Flatlusen är mindre än huvudlusen, 1–2 mm lång, och har mer avrundad kropp. 

Huvudlöss

Huvudlusen är den vanligaste av våra hudparasiter. Ofta uppträder den epidemiartat i samband med skolornas terminsstart.

Munsår

Munsår, även kallat för munherpes, orsakas av viruset Herpes simplex. Det är inte farligt att drabbas av munsår men kan göra ont och irritera.

Psoriasis 

Psoriasis är en kronisk inflammationssjukdom som har blivit en av landets stora folksjukdomar. 

Skabb

Skabbdjuret är ett kvalster, en släkting till spindlarna,som man knappt kan se med blotta ögat. Skabb gräver gångar i huden och ger eksemliknande symptom. 

Svinkoppor

Svinkoppor (Impetigo) är en smittsam ytlig hudinfektion som framförallt drabbar barn. Svinkoppor är vanligt förekommande och orsakas av bakterier såsom streptokocker och/eller stafylokocker.

Sårvård

Små sår såsom skärsår, skrubbsår, självsprickor och insektsbett är skador som är vanligt förekommande i livet, speciellt i barnens värld. Läs om varför det är viktigt att behandla sina småsår. 

Åksjuka 

Åksjuka kallas bl.a. även rörelsesjuka eller sjösjuka. Åksjukan kommer oftast då man åker bil, buss, tåg, båt eller flyg. Första symptomen som kommer är gäspningar, trötthet och blekhet.

 

Sidan uppdaterades 2016-01-15

Läkemedelsinformation

Antibiotika är läkemedel som används för att döda eller hämma bakteriers tillväxt. Antibiotika har ingen effekt vid infektioner orsakade av virus eller svampar. Antibiotikabehandling vid influensainfektion är således helt verkningslös.